Barrel Aged Bieren

Barrel Aged Bieren

Bier in vaten is niets nieuws. Vroeger werd ieder bier in houten vaten vervoerd en gelagerd. Al in de 17e eeuw wordt gesproken van het positieve effect op de smaak van bier die het rijpen op vaten heeft.

Wat is dat nou precies, een Barrel Aged bier?

Het bier vergiste verder uit en had daardoor minder zoetheid en meer alcohol. Zo zei Peter Kolber over bier en wijn dat naar Oost-Indie werd vervoerd:

‘…zoo als hier in Europa door het vervoeren van diergelyke waren ge∫chied, veel beter, als zy voorheen geweeƒt zyn; gelyk dan bier en wyn, welke men naar Ooƒt-Indie voert, klaarder en veel ƒchoonder en helderder van verƒ zyn, als ze hier ooyt zouden zyn.’

Vaten werden in grote hoeveelheden meegenomen om de bemanning op lange zeereizen van bier te voorzien.Op een schip uit die tijd zaten vaak rond de 300 bemanningsleden. Per bemanningslid werd een vat bier met ongeveer 150 liter inhoud meegenomen. In de recentere geschiedenis van ambachtelijk bier gebruiken brouwerijen ook vaten om extra smaak en complexiteit aan bier te geven. Smaken van bijvoorbeeld eiken, geven toetsen van vanille aan het bier. Maar ook de drank die voor het bier in het vat heeft gezeten, zoals cognac, bourbon, rum of whisky, dragen bij aan smaak, geur en karakter van vatgerijpte bieren. 

We zetten de traditie voort

Op het voormalige Marineterrein waar vroeger voor vertrek van lange zeereizen de vaten bier al over de kades rolden, zet Brouwerij Homeland de barrel-aging traditie voort. Wij hebben sinds een jaar een serie van vatgerijpte bieren onder de naam KIapgijp. Nummer 1 en 2 zijn een stout en een dubbel bock gerijpt op Bourbon vaten van distillerijen Jack Daniels en Jim Bean. De nieuwste in de serie, Klapgijp #3, is een zware Russian Imperial Stout die gerijpt is op oude Laphroaig vaten. Deze Islay single malt whisky heeft een kenmerkende turf/rokerige smaak, die mooi samengaat met de volle smaak van de geroosterde mouten van het bier.

 • Klapgijp #3

  Russian Imperial Stout
  specificaties
  alc.: 10,5%, ibu: 51, ebc: 99

  RIS gerijpt op oude Laphroaig whiskyvaten.
  meer info
  Klapgijp #3
Algemene Voorwaarden     Privacy       |    Designconnection    |    © 2020 Brouwerij Homeland
Mandje - verkoop per 12 blikken
There are no products in the cart!
Naar winkel
0