Barrel Aged Bieren

Barrel Aged Bieren

Bier in vaten is niets nieuws. Vroeger werd ieder bier in houten vaten vervoerd en gelagerd. Al in de 17e eeuw wordt gesproken van het positieve effect op de smaak van bier die het rijpen op vaten heeft.

Wat is dat nou precies, een Barrel Aged bier?

Het bier vergiste verder uit en had daardoor minder zoetheid en meer alcohol. Zo zei Peter Kolber over bier en wijn dat naar Oost-Indie werd vervoerd:

‘…zoo als hier in Europa door het vervoeren van diergelyke waren ge∫chied, veel beter, als zy voorheen geweeƒt zyn; gelyk dan bier en wyn, welke men naar Ooƒt-Indie voert, klaarder en veel ƒchoonder en helderder van verƒ zyn, als ze hier ooyt zouden zyn.’

Vaten werden in grote hoeveelheden meegenomen om de bemanning op lange zeereizen van bier te voorzien.Op een schip uit die tijd zaten vaak rond de 300 bemanningsleden. Per bemanningslid werd een vat bier met ongeveer 150 liter inhoud meegenomen. In de recentere geschiedenis van ambachtelijk bier gebruiken brouwerijen ook vaten om extra smaak en complexiteit aan bier te geven. Smaken van bijvoorbeeld eiken, geven toetsen van vanille aan het bier. Maar ook de drank die voor het bier in het vat heeft gezeten, zoals cognac, bourbon, rum of whisky, dragen bij aan smaak, geur en karakter van vatgerijpte bieren. 

We zetten de traditie voort

Op het voormalige Marineterrein waar vroeger voor vertrek van lange zeereizen de vaten bier al over de kades rolden, zet Brouwerij Homeland de barrel-aging traditie voort. Wij hebben sinds twee jaar een serie van vatgerijpte bieren onder de naam KIapgijp. Nummer 1 en 2 zijn een stout en een dubbel bock gerijpt op Bourbon vaten van distillerijen Jack Daniels en Jim Bean.

De nieuwste in de serie, Klapgijp #5, is gebaseerd op het Melkmeisje, een Pastry Stout die in de prijzen is gevallen op de Dutch Beer Challenge 2021. De helft van dit brouwsel zonder de toevoegingen van chocola, vanille en amandelen heeft een jaar liggen rusten op Plantation Rum vaten. Koffie en chocola uit de moutstort blijven overeind, en rijping op vat heeft het bier tonen van rum en rozijnen gegeven. Het is een zacht, rond en complex bier geworden om met aandacht van te genieten.

Algemene Voorwaarden     Privacy       |    Designconnection    |    © 2020 Brouwerij Homeland
Shopping cart0
There are no products in the cart!
Continue shopping
0