Barrel Aged bieren bestaan al ontzettend lang. Vroeger werd ieder bier namelijk in houten vaten vervoerd en gelagerd. Zo werd er al in de 17e eeuw gesproken van het positieve effect op de smaak van bier die het rijpen op vaten heeft. Vandaag de dag is Barrel Aged bier nog steeds geliefd en zo brouwen de brouwers van Brouwerij Homeland dit unieke bier jaarlijks op verschillende manieren onder de serienaam Klapgijp. >>
Wat zijn dat nou precies, Barrel Aged bieren?
Het bier vergiste verder uit en had daardoor minder zoetheid en meer alcohol. Zo zei Peter Kolber over bier en wijn dat naar Oost-Indie werd vervoerd:
‘…zoo als hier in Europa door het vervoeren van diergelyke waren ge∫chied, veel beter, als zy voorheen geweeƒt zyn; gelyk dan bier en wyn, welke men naar Ooƒt-Indie voert, klaarder en veel ƒchoonder en helderder van verƒ zyn, als ze hier ooyt zouden zyn.’
Vaten werden in grote hoeveelheden meegenomen om de bemanning op lange zeereizen van bier te voorzien. Op een schip uit die tijd zaten vaak rond de 300 bemanningsleden. Per bemanningslid werd een vat bier met ongeveer 150 liter inhoud meegenomen. In de recentere geschiedenis van ambachtelijk bier gebruiken brouwerijen ook vaten om extra smaak en complexiteit aan bier te geven. Smaken van bijvoorbeeld eiken, geven toetsen van vanille aan het bier. Maar ook de drank die voor het bier in het vat heeft gezeten, zoals cognac, bourbon, rum of whisky, dragen bij aan smaak, geur en karakter van vatgerijpte bieren.
We zetten de traditie voort
Op het voormalige Marineterrein waar vroeger voor vertrek van lange zeereizen de vaten bier al over de kades rolden, zet Brouwerij Homeland de barrel-aging traditie voort. Wij hebben sinds twee jaar een serie van vatgerijpte bieren onder de naam KIapgijp. Nummer 1 en 2 waren een stout en een dubbel bock gerijpt op Bourbon vaten van distillerijen Jack Daniels en Jim Bean.
De nieuwste in de serie van onze barrel aged bieren, Klapgijp #9, is een Bourbon Barrel Aged IJsbock. Een Quadruppel IJsbock gerijpt op Bourbon vaten. De basis is een bokbier met een twist, door de toevoegingen van een vleugje rookmout, getoaste rogge en gekarameliseerde gerstemouten.